La pilota a mà a Canals.

Després de investigar a la meua familia sobre el joc de la pilota, he pogut descobrir que el meu avi era pilotari i que jugava al carrer. A més, ell com a pilotari sempre portava a la meua mare quan era menuda a veure les partides que es disputaven al poble.

Una de les coses que més m’ha sorprés és que a Canals mai s’ha deixat de jugar a pilota. Abans es jugava al carrer Harmonia, però com aquest carrer com podem veure creuen molts carrers, durant uns anys va passar al carrer Verge del Dolors. El meu pare anava alli a veure les partides, però després d’aquests anys les partides van tornar al carrer Harmonia, on segueixen disputanse a dia d’avui.




Un altra cosa que m’ha resultat interessant, es que a partir d’aquestes partides va sorgir la dita de “Ai Pelliser de bragueta a la galeria!” aquesta és una expressio que es gastava quan algu feia una cosa be, s'utilitzava com una manera d'animar a l'altra persona i gastaven el nom de Pelliser perque era un bon pilotari de Canals. 

La pilota a mà a Canals sempre ha sigut important, però quan eren les festes del poble es disputaven les partides de pilota durant dos dies. El primer dia de mati es disputaven les partides dels majors i de vesprada els xiquets, i el segon dia es jugaven les finals dels guanyadors del dia anterior.

Canals dispon d’un trinquet des del 1977 on s’han jugat totes les partides des d’aquell moment, encara que el dia 9 d’octubre es segueix disfrutant de les partides al carrer Harmonia. Aquest trinquet ha tingut varies reformes des del 1977.





A més, el 1988 tres amics del poble van crear el club de pilota a mà, que segueix existint avui en dia, però cal dir que aquest club no és molt nombros. No obstant això, he pogut fer una xarrada amb dos jugadors d'aquest club perque m'explicaren com havia sigut la pilota a Canals i un d'ells em va poder ensenyar tot el material que utilitza per jugar.




Cal afegir que el club no deixa de fer força per portar-se avant, i el 2018 van ser membres de la trobada anomenada "Pilota a l'escola" on participaren més de 350 xiquets i alguns dels nostres jugados més destacats.

Aquest esport ha anat perdent-se cada vegada més, fins i tot dir que jo personalment, mai havia jugat a pilota ni tan sols havia vist una partida d'aquest esport. Tal vegada, després de buscar informació per fer aquesta reflexió, he pogut entendre que possiblement una causa d'aquesta pèrdua, siguen les apostes que es feien en aquestes partides, ja que la gent s'apostava molts diners o inclús s'han apostat negocis, cases i propietats. 

No obstant això, caldria treballar per tornar a donar-li el valor que té aquest esport i no deixar que caiga en l'oblit i nosaltres com a futurs docents crec que tenim una bona oportunitat de fer-ho.


Comentaris

  1. Me ha gustado mucho la estructura que ha seguido para comentar la pelota en su pueblo. Comenzando por un poco de historia donde se observa que ha indagado, y terminando por movimientos actuales presentes en la educación.
    Ojala en todos los pueblos pudiera disfrutarse de un club de pilota.
    Mis felicitaciones. Mi nota, un 10

    ResponElimina
  2. Esta entrada explica de forma completa y detallada la historia de la pelota valenciana en el pueblo de Canals. Se nota que has puesto interés y ganas en saber más sobre este juego en tu pueblo y estoy de acuerdo contigo que como futuras maestras hay que trabajarla con nuestros alumnos y alumnas para evitar que caiga en el olvido. No obstante, deberías añadir (como en la tarea pedía), a qué jugaba tu madre, tu abuela y abuelo y tu bisabuela y reflexionar sobre si ha habido cambio de los juegos de antes a los de ahora. En esta entrada tienes un 9. ¡Enhorabuena!

    ResponElimina
  3. ¡Hola Carla! Esta entrada me ha parecido muy interesante ya que, pese a ser vecinas, desconocía muchos aspectos relacionados con la pelota valenciana y nuestro pueblo. Así pues, no sabía que aún se seguían jugando algunas partidas ni que existía ese trinquet. Por otra parte, creo que te has esforzado en buscar toda la información que requería esta entrada. Además, la redacción es muy clara y no hay faltas de ortografía. Mi puntuación es un 10.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

El meu esport alternatiu.

Esports col·lectius alternatius.

Esgrima a l'escola.